Seguir fent el que ja fem.

[ Català / Castellano ]

Cau la nit a Madrid, i a l’hostal repasso les meves notes. Demà afronto la tercera Comissió de Medi Ambient d’aquest any. La primera que ve la Ministra, la senyora Tejerina. Em xifla aquest nom.

Ve a explicar què pensa fer aquests quatre anys. Jo li tinc preparades preguntes específiques sobre el mar, la gran font de vida, el gran abocador, el terrible oblit.

Fins al moment, la Comissió de Medi Ambient em genera una sensació eixuta; morta; encara no veig per on; se m’escapa com l’aigua entre les mans.

A l’anterior sessió, durant tres hores, el PP va deixar caure totes les propostes menys la seva, que es limitava a a demanar que es compleixi una llei. Vam discutir sobre la preservació dels Picos de Europa. Sobre aigua i pantans de Jaén i Sevilla. I sobre incendis forestals – augmentar la prevenció, extinció, regeneració -, i la Portaveu del PP opina que això té cost econòmic, que no cal ser catastrofista i que millor {seguir fent el que ja fem}. Al seu torn, el PP proposà crear el Consejo Forestal Nacional, cosa que està bé però que ja preveu la llei (21/2015).

En el nostre nom parla na Margalida, que és la nostra Portaveu i un dolç cor ecologista que prova d’adaptar-se com pot a aquest extrany format que és el Senat. No vam avançar gens. Però la setmana anterior no va ser pas millor.

Parlàrem sobre reparar els danys d’un incendi a un Parc Nacional de Tenerife. I sobre el delta de l’Ebre, sobre la necessitat d’actuar per tal de salvar-lo de l’aigua salada. També de prohibir el fràcking. De la contaminació del Mar Menor, i sobre alliberar el Mediterrani de la contaminació d’hidrocarburs. Finalment, una moció demanava {continuar fent el que ja fem per a} evitar els esllavissaments perillosos a un municipi de Segovia.

El mantra {continuar fent el que ja fem per a} és el tret distintiu del PP. Aquesta, doncs, era seva, i pràcticament l’única que es va aprovar. L’altra va ser la de l’incendi a Tenerife, després que el PP esmenés el text per a eliminar el compromís amb pressupost i calendari. La resta de les votacions van repetir un panorama penós: 11 vots a favor del Medi Ambient. 15 vots en contra – els del PP i la seva majoria absoluta i solitària.

La posició del PP en matèria de medi ambient – i en totes les altres – és molt senzilla: 1) Si té cost econòmic no ens hi podem comprometre. 2) Tal cosa no és de la nostra competència. 3) El que cal fer és seguir fent el que ja fem.

Però resulta que el món no té temps per a que seguim fent el que ja fem. Resulta que necessita d’un compromís dràstic, i la natura no hi entén de fronteres ni de competències. És imprescindible un canvi profund, prioritari, o assumir que patirem el desequilibri, l’agonia, l’escalfament, el col·lapse.

Li dedico un somriure a na Margalida. L’abraço. Se’ns escapa l’aigua entre les mans. Demà interpel·lem a la Ministra. Necessitem forçar un traç de llum.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: