Auditar les elèctriques: aquesta és la qüestió.

[Català/Castellano]

img_5541

Alguna cosa es mou al Senat. Crec que aquesta vegada, a diferència de l’anterior mini-legislatura, el Partit Popular pensa fer-lo funcionar amb normalitat (serà que compten amb que governaran?).

Primer ple; entra una proposta nostra que defenso jo. Són deu mesures que aconseguirien eradicar la pobresa energètica, que actualment afecta al 15% de la població. Dos milions de famílies viuen amb talls de llum, aigua o gas per no poder fer front als rebuts, i unes set mil persones moren prematurament cada any a Espanya per aquest motiu.

L’abordatge de la situació ha d’anar d’allò urgent a allò important. Urgent és que la gent no passi fred aquest hivern – tenim 5 milions de persones en aquesta situació, un milió de persones més avui que fa un parell d’anys -. Urgent és la garantia de llum, gas i aigua per a tota la població. Un mínim vital, i prohibir els talls no motivats.

Però important és que la pobresa energètica deixi de produir-se. I en aquest sentit posem sobre la taula els preus excessius de l’energia, les factures elevades. Paguem la quarta electricitat més cara d’Europa – i creixent durant la crisi – mentre les tres grans companyies elèctriques acumulen beneficis nets de més de vint milions diaris. El desequilibri és abismal, el sistema és opac, i la necessitat de posar-hi llum se’ns fa prioritària. Aquí les deu mesures:

El Partit Popular em respon No Res. Que segurament sí que hi ha algú que no pot pagar però que per això hi ha serveis socials. I que “la mejor política social es crear empleo”, el seu gran mantra. – Excuses per a no dir-me el que tothom sap: que de la desigualtat se’n lucren.

El PSOE, per la seva part, es mostra favorable a totes les mesures que posen pedaços contra la pobresa energètica, però contrari a aquelles que xoquen amb els privilegis:

Ai, els privilegis. L’auditoria és el gran tabú. I és fonamental. Perquè els preus són altíssims i no sabem què paguem; perquè ens cobren tota l’energia al preu de la més cara; i perquè ens atribueixen un deute que les elèctriques diuen que tenim amb elles i l’Estat accepta sense auditar. Perquè ja ha passat abans que les elèctriques han cobrat de més i no se’ls ha reclamat; i perquè la liberalització del sector es va fer buscant que la competència fes baixar els preus i els preus no paren de pujar.

Ara no tenim ni la protecció anterior (preus fixes) ni els preus competitius que pretenia la liberalització del 97. Ara el que tenim al davant és un oligopoli, unes poques empreses molt poderoses i amb una influència enorme sobre les decisions dels successius governs.

I aquí el gran motiu pel qual es neguen a auditar el sector elèctric. Els grans partits, els partits de poder – PP, PSOE, Convergència, PNB -, es troben asseguts als consells d’administració de les grans elèctriques. I els favors es tornen.

Però la política és un lloc estrany i, finalment, tots els partits voten la proposta a favor excepte el PP. – Quina alegria i quin gran desconcert! He convençut inclús un senyor del PP, a jutjar pel puntet verd enmig del magma vermell [s’haurà equivocat al votar o cultivem l’esperança? Busco qui és aquest senyor i – vaja! – m’inclino a pensar que el dit l’ha traicionat].

També és veritat que deu quedar molt lleig votar en contra de mesures contra la pobresa energètica, i si el PP hi vota en contra ja és suficient per a aturar la nostra moció (absolutíssima majoria, la seva). Així, el Senat és un lloc on és fàcil optar per quedar bé, doncs el PP fa tota la feina bruta.

Aquesta setmana, però, entrem la mateixa proposta al Congrés. Idèntica. Clavada. Allà, si els mateixos partits que l’han votat a favor al Senat tornen a votar-la a favor al Congrés, la moció s’aprovarà. Estarem molt atentes per a veure què vota el PSOE, què vota Ciutadans, què vota Convergència; què hi dieu? Cultivem l’esperança o s’han equivocat tot(e)s al votar? S’obren les apostes! 🙂

img_5540

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: