La gran lluita per la papereta sèpia

[Català / Castellano]

I amb l’arribada d’una forta calor de quasi estiu, hem començat una nova campanya electoral. La definitiva; la que ha de dur la gent comú a conquerir les institucions. Però hi ha un lloc a l’ombra, un espai fosc, que ningú mira i ningú coneix; és el Senat. Una cambra expressament opaca. Un lloc on encara impera el Partit Popular; allà hi descansa.

El Senat hauria de ser la cambra territorial, però a la pràctica és un fre de mà controlat pel PP. El Senat avui és tot el que no ha de ser i res del que cal que sigui.

Les lleis s’escriuen al Congrés, després van a Senat, on les retoquem, i tornen al Congrés: però l’última paraula la té el Congrés; així que la feina feta al Senat és inútil. En els canvis Constitucionals, per contra, l’última paraula la té el Senat, doncs és imprescindible el seu assentiment. Per aquest motiu, el PP respira tranquil: sap que pot vetar els canvis de major profunditat.

Doncs no hi ha reforma constitucional possible si el Senat no hi està d’acord. Això vol dir que per a resoldre l’encaix territorial et cal el Senat. Per a que totes les persones que viuen aquí tinguin dret a vot, sigui quina sigui la seva nacionalitat, et cal el Senat. Per a tocar la Monarquia (a per la República!) et cal el Senat. O per a treure l’austeritat de la Constitució (l’article 135 aprovat en una nit pel PP i el PSOE, el que diu que primer el deute i després les persones) et cal el Senat. Per això diem que, tal i com el coneixem, el Senat no serveix per a res excepte per allò fonamental. 

MAria

També ens hi juguem la pròpia transformació radical del Senat. Hauria de ser una cambra molt més petita (amb 1 de cada 3 senador/es seria suficient), molt més austera, funcional i amb competències exclusives, i verdaderament territorial, doncs és l’única manera de convertir Espanya en l’Estat plurinacional que li pertoca ser (del que Catalunya formarà part només si ho vol, votant en referèndum).

Els Estats centralistes no tenen Senat, però els estats plurinacionals, on hi conviuen diverses nacions, territoris, sentiments nacionals: tenen una cambra que les representi; doncs la veu de l’Estat és la veu de la suma de les seves parts. Així, els estats federals com Alemanya, com Estats Units, tenen un Senat.

El nostre, però, més que un Senat és una barbaritat. (Llegir + sobre la reforma del Senat aquí), per això diem que el Senat més que una reforma necessita una revolució. 

Durant 4 mesos, els senadors i senadores d’En Comú Podem hem estat allà, fent front a una implacable i rància majoria absoluta del PP que feia impossible cap canvi. Trencar aquest mur és fonamental. I és possible: el PP només ha de perdre 8 senador(e)s per a perdre la majoria absoluta. {¡A por ellos!}

Donarem la batalla amb totes les nostres forces. Perquè ens hi juguem el rescat social; i ens hi juguem el referèndum. I perquè l’experiència d’aquests quatre mesos ha estat la d’entrar en un lloc vetat. En un espai que t’és hostil; opac; i la nostra democràcia no es pot permetre espais foscos.

Necessitem desbloquejar el Senat. La cova on s’amaga el PP; que sap que podem guanyar al Congrés, que sap que podem construir un govern d’esquerres al servei de la gent; i que es refugia al Senat per a que hi hagi una sèrie de qüestions capitals que no arribin a canviar mai.

EL 26 de Juny, a més d’escollir un Congrés (papereta blanca), també votem un Senat: és la gran lluita per la papereta sèpia, on cadascú marca tres creuetes; tres noms.

Nosaltres ja estem a punt. Per a fer fora les polítiques de dolor del Partit Popular; el seu classisme, el seu racisme, el seu masclisme; el seu conservadorisme i la seva corrupció. Agafem forces per a saltar la barrera; i mai més institucions d’esquenes a la gent ni política contra el poble! Soles no podem però juntes ho podem tot; som-hi! Sortim a guanyar!

#RevolucionemElSenat

160606SenatOct_Barcelona3-01

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: